tisdag 7 oktober 2008

Bondesson.


I dagens NVP läser jag en debattartikel signerad av bla Peter Bondesson rörande Gustavsbergs-fabriken.Det är befriande att konstatera att han som framträdande företrädare för alliansen meddelar att det inte finns några "politiska hinder" på kommunal nivå, och att han vill "köra på" i ärendet. Stoppet hänvisas till Länsstyrelsen ifs olyckliga beslut om redovisning av alternativ plats för den nya fabriksplaceringen. Detaljplanearbetet och projekteringen av tänkt plats för Gustavsbergsfabrikens nyetablering har skötts bra från kommunens sida, både tids- och ändamåls-mässigt.

Dock, rätta mig gärna om jag har fel, men är det inte så att:


  • Flytten förutsätter försäljning av nuvarande fabrikslokaler/mark?

  • Om denna försäljning skall inbringa tillräckligt kapital för nämnda flytt så måste även nuvarande marken/platsen vara detaljplanerad?

  • Detta arbete ej sköts av Länsstyrelsen, utan av kommunen självt?

  • Och att detta för hela projektet avgörande arbete ej påbörjats, trots att det gått två år sedan startskottet? Och trots att det enligt Bondesson ej finns några politiska hinder?

Värmdö Kommuns stadsplaneringskontor har idag ca 15 anställda. I en av Sveriges mest expansiva kommuner kanske den siffran är lite låg? Villeroy & Bosh kan alldeles säkert finansiera en alltigenom kommunal projektering av området i fråga, om de får och intresset finns från kommunledningen. För V & B verkar tidsaspekten vara det alltigenom avgörande. Frågan om risk för utlandsflytt efter markförsäljning går säkert att långt reglera i avtal mellan parterna. Och genom att visa ett visst förtroende för att även Villeroy & Bosh anser att varumärket Gustavsberg är mycket värdefullt - och blir minst sagt svårt att försvara och hantera om tillverkningen de facto ligger i Polen eller Estland. (tex)

Vi vet ju alla i dessa tider att några "säkra" investeringar inte existerar. Utom den dundersäkra investeringen att inget göra, avvakta och låta tillfällena rinna en ur händerna. Den säkra utkomsten av den "investeringen" är givetvis: stor förlust.

Läs LG Nilsson initierade inlägg. Läs (alltid!) Annika Andersson Ribbing. Läs också "Sagofarbror" Mårtensson som idag levererar kommunpolitisk situationsrapport från fablernas värld.

Inga kommentarer: