söndag 21 september 2008

Värdera händelser....och skitprat kontra lögner.



Finanskrisen toppar alla nyhetssändningar och förstasidor sedan flera dagar.


I skuggan av den byter man president i Sydafrika och premiärminister i Israel - två mycket tunga spelare i sina respektive världsdelar.Terrordåden och den politiska turbulensen eskalerar med oroväckande hastighet i Pakistan, en annan stategiskt mycket viktig nation, inte minst i relation till Indien.Oklarheter råder om ledarskapet i Nordkorea.Och om situationen i Georgien.

Detta berörs med några få ord.

Lider vi inte alla av en slags nyhetsdiskriminering?Vad är det som gör att vissa nyheter hamnar i skymundan medan andra blir följetonger?Många av ovanstående exempel är signifikanta händelser med potential att påverka händelseförlopp långt utanför det egna landets gränser.Och över tid.Det är intressant, och kanske lite skrämmande, att titta in i dessa vrår hos sig själv - värderandet, vägandet....och kanske borde en sådan diskussion leva lite mer högljutt i samhällsdebatten i stort??!

Läs även Carl Bildts kommentar i ämnet.

I skuggan av det mesta mediabruset de senaste 7 åren har dock fängslandet av den svenske medborgaren och journalisten Dawit Isaak i Eritrea hamnat.Hela denna tid har han och många andra skribenter, suttit frihetsberövade pga regimkritik mot det eritreanska styret.Vad händer från Sveriges sida? Varför tar det sådan tid? Och hade berörda myndigheter agerat och reagerat annorlunda/snabbare om han hetat Nils Horner, Helle Klein, Jan Josefsson eller Marie Abrahamsson? Hade jag?

Med anledning av dessa svårigheter i värdering av uppgifter och även dess bakomliggande (omedvetna?) agenda -i söndagens upplaga av Filosofiska Rummet i P1 (jag är som sagt trogen lyssnare av denna kanal) fördes en intressant diskussion om struntprat ur alla dess aspekter.En av slutsatserna man kan dra från det samtalet är att en person som ljuger är en person med en distinkt känsla för sanningen, per defintion.Man kan bara aktivt ljuga om man aktivt värderat vad som är sant.Detta ställt emot en person som skitpratar, pratar runt och strunt - och som per definition (?) inte ens beaktar vad som är sant eller inte. Frågan är vad som egentligen är mest skrämmande?

Inga kommentarer: