torsdag 13 november 2008

Genomförandegruppen Grantomta Vik.


Ikväll är det genomförandegruppen. Det är en samling personer och intressenter kring byggnationen av förskola, skolmatsal och idrottshall på Grantomta/Vik i Hemmesta - dvs skolledning från Vik och Grantomta och dito föräldrarepresentanter, lokala vägföreningen, boende, politiska företrädare (iaf oftast) samt tjänstemän från berörda förvaltningar i kommunen.
Det har stormat friskt kring detta bygge, av flera anledningar. Läs mer här, här, här, här och här.

Jag själv engagerade mig kraftigt för ungefär ett år sedan och framåt, då jag genom min mans engagemang i en lokal idrottsförening fick tillgång till ritningarna för bygget på denna våra barns skolgård. Döm om min förvåning när allt som stått i tidigare programförklaringar från kommunens förvaltningar hade satts åt sidan för en helt annan lösning. En lösning som innebar en kraftigt förstorad (2.200 kvm stor och 10 meter hög) idrottshall i förgrunden, några meter från k-märkta Greenska Villan, idag småbarnsavdelning. En lösning som innebar skifte av byggnadernas lokalisering på tomten. En lösning utan hänsyn tagen till den nuvarande verksamheten på området eller vem som skulle driva den framtida förskolan. En lösning som saknade nya lekområden för de 200 barnen i nuvarande verksamheten, istället för dem som avsågs bebyggas. En lösning som dessutom är osannolikt opassande i detta område, givet utformning och materielval bla. En lösning som dessutom inte tar hand om kostnaderna - hur skall kostnadsfördelningen ske, och hur stor blir kostnaden? En lösning med mycket stora brister i samråd i slutskedet - eller som en (ensam) alliansföreträdare insiktsfullt formulerade saken från talarstolen i kommunfullmäktige: "processen lider av ett demokratiskt underskott".

För att inte tala om Grantomtaskolans Styrelse och skollednings förvåning - de hade inte heller i någon form fått ta del av dessa nya planer, trots ett kommunstyrelsebeslut långt innan om att alla berörda parter skulle deltaga fullt ut i hela planeringsarbetet. Turerna har varit oändligt många i denna surdeg - och helt onödiga!


Idag står vi då här, med det ena bygget i full gång. Gubben Greens grillplats, stora lekplanen, skogen, dammen, Klubb 3 mm för evigt borta. Och det andra bygget (idrottshallen) hängandes i luften - tagandes i anspråk ännu mer av gården....


Aldrig under hela resan har vi opponerat oss mot det faktum att man bygger på "vår" skolgård. Vår protest har handlat om hur, var, varför och för vem!

Vi har protesterat mot det faktum att kommunen inte prioriterar optimal funktion framför det faktum att de har bråttom, bråttom.

Vi har kraftigt invänt emot att kommunen medvetet åsodosatt sina egna beslut om att alla berörda ska deltaga i hela planeringsarbetet. Grantomta styrelse och skolledning blev uttalat utestängda från detsamma det sista och avgörande året, från årsskiftet 2006/2007.(Detta i sin tur ledde till en felvänd förskola (!) bland annat med oundvikliga fördyrningar när misstaget skulle rättas till)

Vi har efterlyst vem/vilka som bär ansvaret för att bygget sr ut som det gör idag - eftersom det inte går att uröna av några offentliga nämnd- eller ks-handlingar. Var har alla beslut fattats, och av vilka, varför ?

Vi finner det mycket märkligt att bygga just förskola, skolmatsal och gympahall för barn, bland barn, och inte få diskutera och väga in sk mjuka frågor innan beslutskedet - som tex miljö, utformning, barnperspektiv. Just det sistnämnda har varit ett helt frånvarande perspektiv under beslutsprocessen - annat än att få fram för kommunen angelägna förskoleplatser.
Vi har inte nöjt oss med att protestera. Under hela resan har vi medvetet varit konsekvent konstruktiva - vi har kommit med flera förslag på alternativa lösningar som vi själva, Grantomtas Styrelse, de boende mfl har tyckt varit oändligt mycket bättre än det som nu föreligger.


Vi har varit många. I stort sett samtliga föräldrar (mammor och pappor) samt boende och näringsidkare i närområdet skrev på en debattartikel som publicerades i NVP i våras. Många, många timmar har lagts ner av många, många personer på att deltaga i möten, läsa handlingar, skriva brev till våra politiker, sitta med på nämndmöten, KS och kommunfullmäktige mm. På det medborgarmöte som ordnades i Gustavsbergsteatern med anledning av den starka oppinionen var det fullsatt.(läs artiklarna länkade högst upp i inlägget)


I genomförandegruppen finns utrymme för många av dessa diskussioner, vilket är bra. Riktigt bra.
Idrottshallen har tack vare vårt engagemang i frågan krympt rejält, kanske till 1.100 kvm, dock max 1.600 kvm - utan att för den skull "drabba" föreningslivet, och i detta fallet gympa-föreningarna som helt enligt sina önskemål får sin tillbyggnad på Ösbyskolan istället. Idrottshallen på Grantomta får troligen (?) en något mindre stötande placering och utformning.(beslut fattas troligen på ks i slutet av november)
Men det är så dags med samarbete och insyn nu - när alla väsentliga och grundläggande beslut redan är tagna. Nu är det blott en fråga om att göra det bästa av situationen. Inte en fråga om att göra det bästa som går att göra.... det tåget gick för länge sedan.
Det är så trist och så totalt onödigt.

Inga kommentarer: