tisdag 29 september 2009

(S)kolpolitik?

Här följer några förslag och idéer på tänkbara konkreta åtgärder för kvalitetssäkring av kärnverksamheten förskola och skola på såväl kommunal som nationell nivå:

- ett rambeslut om dels max antal barn per vuxen, per utbildad pedagog samt per barngrupp i förskola, skola och fritidsverksamhet. Betydligt intressantare än låg maxtaxa, anser jag.
- ett dito rambeslut avseende lokalstorlek.
- en skolpeng som skrivs upp med index och inflation.
- 6 månaders ledtid på verkställandet av beslut som negativt påverkar innevarande budgetår för enskilda enheter.
- tydliga regler för tillhandahållandet av fast och regelbunden Skolhälsovård för alla skolbarn, som ej kan uppfyllas genom att som nu ambullerande skolsköterskor/läkare hyrs in 1-2 ggr/år för att utföra baskrav på mätningar av längd, vikt och vaccinationer.
- 3-4 timmars rörelse/idrott schemalagt per vecka. Ej ersättningsbart med temaveckor.
- färsk mat som tillagats på plats eller i omedelbar närhet av matsal, det vill säga ej fraktats från annan del av kommunen/länet för att sedan stå på värmning många timma och sålunda tappa såväl i näringsvärde som smak och utseende.
- riktlinjer beträffande rimlig ledtid för omställning av kommunal skolverksamhet i samband med fria aktörers nyetableringar.

- större samverkan mellan kommunala och fria skol-huvudmannaskap i kommunala skollokaler för att motverka tomma skolplatser i nyetableringstäta kommuner.
- likvärdiga hyresförhållanden och kostnader för demsamma.
- nybyggnationer av skollokaler planeras så att dess framtida brukare kan promenera/cykla till och från verksamheten. Dvs förlägg skolor där familjerna bor - innebärande mindre enheter kanske?

Några möjliga konkretor för kvalitetssäkring i skola/förskola.

Ljuva september.




Så varm och varsam i år. Flörtig, nästan inställsam - i ordets vänligaste betydelse. Skogen bjuder på färgsprakande lövverk, varma mossar och rikligt med läckerheter. Ljuva september.