fredag 31 oktober 2008

Om 10-åringar, vardag och mobiltelefoni.

Vår dotter har blivit 10 år. I vår del av världen innebär det att hon ej längre har fritids att gå till efter skolan, utan förväntas klara sig själv på eftermiddagarna. Och även ta sig hem själv.

Vi bor 2 km från närmaste busshållplats. Dessa 2 km är helt oupplysta. Denna "klara sig själv-navelsträng" är defintitivt inte av den kalibern att jag är villig att klippa den nu.

Följden blir att ett fantastiskt pusslande med mina föreläsningstider, kompisar och deras föräldrar, Sjölidens fritidsverksamhet (=Värmdö Församling) mm nu äger rum dagligen - parallellt med den sedvanliga logistiken kring hämtning av våra två pojkar, alla skjutsningar till träningar (4 i veckan för vår dotter) och pianolektion....Igenkännligt av många, alldeles säkert.
Dottern har (givetvis) utrustats med mobiltelefon, till sin stora glädje, och via den avtalas allt som oftast eftermiddagens jongleringar så att hemfärd blir säker och i sällskap, mellanmål finns och intages, fritiden meningsfylld, läxor lästa och familjelogistiken så funktionell som möjligt.
Så långt allt väl.

Både min man och vår dotter har Telia-abbonemang på sina mobiler. Alltså, byte av telefoni-leverantör även för mig (=familjens sambandscentral.) Sagt och gjort. Vad händer ?
Jo, min telefon (som verkligen är bara just en helt osexig ringtelefon) visar sig vara operatörslåst - för all evinnerlig tid. Detta framgick inte när vi köpte den, och framgår inte av den delen av avtalet som man skriver på, utan två sidor ned på den inte genomlästa finstilta bilagan till detsamma. Nu tänker vän av ordning att man skall läsa igenom allt innan man skriver under.Javisst. Men allvarligt talat - om man som jag tecknar ett 2 års bundet abbonemang med den absolut enklaste lilla telefon som finns så förväntar man (jag) sig inte att den är låst för alltid - och om den är det, att säljaren då nämner (åtminstonne i förbigående) att så är fallet. (?)
Icke.

Konsekvens? Jo, att jag står utan möjlighet att kommunicera med omvärlden när jag är i skolan, eller på väg till/ifrån. Och kan ej bli nådd = ännu värre.
På Tele2Comviq talar man om att det tar minst 1 1/2 vecka att ordna med koden för upplåsning, och att det dessutom kostar 450 kr. Inte ok. Men att man kan vara bussig och låta mig få ringa ut på telefonen 2 dagar extra.(det går dock ej att ringa in) Schysst.

(Det visade sig vara bra att de lät telefonen vara öppen 2 dagar extra för utgående samtal - blev jag varse när jag ett par timmar senare befann mig körandes hem på Huddingevägen och kopplingsvajern rök. Okörbar bil, flera mil hemifrån. Då är det fint att kunna ringa bärgarn och verkstaden.)

Det hela slutar dock med det knepiga faktum att det blir vettigare både ekonomiskt och praktiskt att köpa en helt ny telefon hos min nya telefoni-leverantör. Då kan jag omedelbart koppla upp mig mot världen (i.e. framförallt vår dotter) igen. Är inte det helt vansinnigt ?

I pluggtider.

Barnen har höstlov. Jag och min man turvisas om att vara lediga tillsammans med dem. Detta höstlovande varvas för min del med studier. I en gammal lingvistikbok (G. Yule) som jag konsulterade igår återfann jag denna underfundighet om ords uttal.Jag tycker den är kul och tänkvärd - det är inte så lätt alltid, språkets förvecklingar!

" I take it you already know.
Of tough and bough and cough and dough?
Others may stumble, but not you.
On hiccough, thorough, laugh and through.
Well done! And you wish perhaps,
to learn of less familiar traps?

Beware of heard, a dreadful word
that looks like bead and sounds like bird.
And dead: it´s said like bed, not bead -
for goodness sake, don´t call it "deed" !
Watch out for meat and great and threat.
They rhyme with suite and straight and debt. "

T.S.W (1970)

Reklamfilmen.

Nu knappar han in - McCain. Det börjar kännas lite nervöst. I bakhuvudet ligger Bradley-effekten som en allt viktigare faktor att väga in i ekvationen - och då känns den 6% ledning som rapporterades för Obama igår väldigt liten, med ens.
Jag gillar inte reklamfilmen. Även om jag gillar mycket med själva filmen så är det en "overkill" per definition. Till och med i svulstighetens hemland USA. Och både när det gäller längden på filmen, kostnaden, tänkta mottagare (medelklassen) och budskapet. Less is verkligen more ibland - och jag tror tyvärr att det blir även det amerikanska folkets slutsats, särskilt i dessa finanskrisens tider då känsligheten för all "pengaströssel" rimligen är mycket stor. Risken är att den som är såhär angelägen och villig att spendera stooora pengar möts med misstro och skepsis. Och det vore så synd om det manifesterade sig även vid valurnorna. Men, jag har väldigt gärna fel beträffande detta.
Riktigt bra med filmupplägget dock - att Obama valde att tala om sin egen politik, och ej använde denna oemotsagda stund på bästa sändningstid till att attackera motståndaren. Mycket snyggt. Imponerande.

lördag 25 oktober 2008

Nuder.

Lite förvånande är den - Nuders sågning av Persson. Månne anas en comeback-strategi i bakgrunden ? Ska den politiska storasystern Mona frestas att ta Nuder till nåder genom dessa bekännelser...?

Det var det här med splittring i leden...

Kommentarerna har knappt ebbat ut från alliansen beträffande den sk (s) + (mp)-palavern gentemot (v) förrän de själva serverar en riktigt het, potentiell splittringspuck! För något annat kan man väl knappast kalla det faktum att flera framstående allianspolitiker i dagarna föregår samkönade äktenskaps-förslaget med löften om att rösta på oppositionens förslag om inte (kd) ändrar sin inställning alternativt ignoreras av de andra partierna i alliansen.

I sak är det helt riktigt av dessa enskilda allianspolitiker - ett parti är det som håller emot, och det är parlamentariskt helt orimligt att låta det enda partiets ståndpunkt vara avgörande för hur besluten kring samkönade äktenskap slutligen ska bli. Men vad är de andra partiernas officiella hållning? Och lösning ? Se tidigare inlägg.

Jag anser att alliansen skulle ha hållit igen något av den kraftfulla kritik beträffande splittring i oppositionen som man framförde gentemot Mona Sahlin mfl under den sk superveckan - när M.S. deklarerat att (s) ej kunde samarbeta med (v) med mindre än att en omvärdering skedde av (v):s ekonomiska politik. Det var ansvarsfullt, rakt och klara besked av Mona Sahlin. ( och Maria Wetterstrand)
Trots att det skavde ordentligt i de egna leden, (s)åklart.
Till klara besked kan man nämligen förhålla sig. Kanske är det det alliansen räds?

Nya Nacka Forum - en kort kommentar.

Efter ett första, snabbt besök i det nya, stora köp-palatset (tro mig, det är en adekvat beskrivning) så kan jag konstatera följande;
- folkopinionen mot p-avgifterna har haft effekt, åtminstonne tillfälligt.I p-husets infart är kortautomaterna förtejpade med en informationslapp som meddelar att parkering är gratis i tre timmar med p-skiva.Grattis till ett bra beslut, som jag personligen hoppas blir permanent.
- det nya Nacka Forum utanpå är inte vackert, det kan jag hålla med alla dem som haft anmärkningar och invändningar.Men inuti tycker jag att det är mycket snyggt, faktiskt elegant, och med ett bra utbud av butiker, matställen och caféer. Jag hoppas att befolkningsunderlaget räcker till för alla dessa affärer i Nacka, Sickla samt på vårt eget Värmdö.

PS. Jag hann aldrig bli kissnödig dock ! (31/10)

torsdag 23 oktober 2008

Obama.

Jag hoppas att det var bara och ytterligt stärkande för Obamas valkampanj att få republikanen Colin Powells (oväntade?) stöd - att det inte späder på Bradley-effekten.
Idag går tankarna också till det faktum att Barack Obama avbrutit sin kampanj i två dagar för att vara på Hawai med sin svårt sjuka mormor. (som tagit hand om O. under stora delar av hans barndom) Säkert ett beslut som inneburit vånda för mannen och presidentkandidaten Obama själv. Jag menar, bara två dagar med någon han älskar högt i en svår stund - kontra två hela dagar i ett avgörande slutskede av valkampanjen.
En bekant till mig skall å sitt yrkes vägnar tillbringa kommande veckor i USA med att följa de sista skälvande dagarna i kampanjerna, deltaga i valvakor etc. Det är ett par skor jag gärna skulle velat vara i om sådana byten vore möjliga !!! (= jag är en smula avundsjuk, absolut!)

tisdag 21 oktober 2008

Kronan på verket.

Jag pluggar till logoped på Karolinska Institutet. Det är inte en person som lagar ben, och inte heller ett tvåhjuligt fordon (som vår lille son trodde), utan en medecinskt kvalificerad talexpert - ungefär.
Det är en tvärvetenskaplig utbildning, och vi läser all sköns ämnen i 4 år - exempelvis psykologi, neuropsykologi, anatomi, patologi, lingvistik (massor av grammatik) och fonetik (om hur ljud blir till och "ser ut").



Mycket av det vi läser om startar eller landar i "kronan på verket" - nämligen hjärnan - förr eller senare. Och det är verkligen en makalös krona ! Ju mer vi lär oss, desto större blir min fascination inför detta fantastiska organs komplexitet och remarkabla kapacitet. Vår hjärna servar oss dygnet runt, och vi kan träna den till nya storverk och ständig förbättring. Den är långt ifrån okänslig för yttre faktorer, och måste vårdas, precis som vi vårdar resten av vår kropp. Jag känner stor vördnad inför det faktum att en mycket liten förändring i en mycket liten struktur i hjärnan kan få väldigt stora konsekvenser för mig som människa. På gott och ont.

Det är fortfarande mycket som vi människor inte vet om hjärnan, om hur den fungerar och vad som påverkar den. Men forskningen går framåt, och mycket forskning bedrivs - bla på KI.

Om du har en stund över och vill läsa om något spännande som verkligen berör dig, mig och alla andra, ta en titt här. Klicka på "se hjärnan" och häng med på en spännande utflykt i ditt inre !

söndag 19 oktober 2008

Skattefinansierade konsultarvoden.

Ibland har man allt anledning att höja på ögonbrynen.
100 miljoner kronor av försvarets pengar i konsultarvoden under loppet av några få år för att modernisera de anställdas attityder?
Reklamkampanjer på bästa sändningstid i TV från Försäkringskassan?
Företagskonsult för 20 miljoner till Migrationsverket?

Vem svarar för hävstången på sådana här satsningar? Hur mäts det? Hur följs det upp ?

Ibland när jag läser om alla utredningar, konsulter och diverse projekt i offentlig verksamhet får jag en otäck känsla av fartblindhet och såll. Rätt eller fel - vet ej.

Fyren.

Såg Dag Landvik på kvällens ABC, angående önskat skyskrapebygge i Gustavsbergs Centrum. Och jag måste erkänna att jag är försiktigt positiv till idéen.
Den är djärv, spännande och kan bli arkitektoniskt precis så tokig mot de gamla (i mina ögon mycket vackra) fabrikslokalerna att de lyfter varandra mot nya höjder.Bokstavligen.

torsdag 16 oktober 2008

Kura skymmning.

Ett ljuvligt uttryck.

När mörkret faller och vardagen bäddas in i en lugnare lunk. Ute susar en mojnande höstvind. Det droppar på fönsterblecket och yr löv från ekarna i slänten. Barnen bygger lego och är sams. Middagen är äten och bortplockad - nybryggt kaffe på maten och en bit mörk choklad...små, viktiga saker som kan göra en dag. God.
Kura skymmning.

Debatter!


Ska man tro sammanfattningarna (se ex SvD och DN) efter nattens debatt så går Barack Obama mot valseger i USA den 14/11. John McCain slog ur oppinions-underläge och visst fanns det en lätt frustrerad underton i hans agerande redan i debattens inledning. Debattens vågor gick hetare än tidigare i denna sista verbala uppgörelse. Ekonomin är svårhanterlig för dem båda, och hanteringen av underskottet samt finansiering av diverse reformer lyser med sin frånvaro. En snabbundersökning efter debatten - gjord av CBS- gav vid handen att Obama vunnit debatten med 58% mot 31%, och rimligen dock ligger bra till inför valet. Den sk Bradley-effekten har tidigare fällt mången "säker" vinnare tidigare i amerikanska val, dock skall det denna gång till mer än de gängse 7-8% frånfälle vid valurnorna som brukar anges när man räknar på nämnda fenomen. Jag hoppas starkt på att det amerikanska folket väljer utifrån sin övertygelse och inte beroende på etniskt ursprung eller tradition. Oaktat vem de väljer.

I Sverige har våra egna "giganter" dansat vid upprepade tillfällen denna vecka.Mycket av samma tycker jag dock att det blivit, från båda sidor dessvärre - och debatterna har i rätt hög utsträckning varit upprepande och manifesterat olika sätt att formulera redan kända politiska budskap. Graden av hetta i argumentationen har varierat något, men någon stark, autentisk och visionär glöd tycker jag mig inte ha sett från eg någon av de politiska företrädarna såhär långt. Detta kan dock absolut förklaras med att vårt eget val ligger långt fram i tiden ännu. Och vi befinner oss mitt i en allvarlig och för alla politiker tidskonsumerande kris.

Inför valet 2010 drömmer jag personligen om en mycket kraftigt konstruktiv, modern socialdemokratisk politisk valplattform - där de "gamla" värdegrunderna solidaritet och jämlikhet kompletterats med exempelvis hållbarhet och ansvar. (gemensamt och eget) Dessa grundvärderingar kan tillåtas genomsyra allt och så även omsättas i reella, konkreta och nytänkande förslag till handling - med tidsaxlar, kronor och ören, konsekvenser för samhället och den enskilda individen.

Jag kommer att ha anledning att återvända till dessa tankar framöver.

onsdag 15 oktober 2008

Något av det vackraste som gjorts?



Låt mig få dela med mig av en fantastisk sångerska vars röst och närvaro är förtrollande. Mamma spelade denna för mig för första gången i mina tonår.Tyvärr är hon inte med oss längre, Radka Toneff - men hennes musik är helt tidlös. Lyssna. Njut.

Från ovan...


...eller von oben, ni vet, är en fälla som är lätt att slinka ner i - särskilt i detta media, där man går oemotsagd i så hög utsträckning. Jag har (med anledning av insändaren som stoppades och sedan ändå publicerades, se nedan) läst igenom några av mina egna tidigare inlägg och insett att jag under stundom håller en mästrande och gnällig (?) ton.
Bot och bättring - även jag skall såklart bemöda mig om en konstruktiv inställning till det jag väljer att kommentera och tycka till om.

tisdag 14 oktober 2008

Dags att reda ut begreppen.

Vid en titt på NVP:s nätupplaga ikväll får jag ta del av hela den insändare som var tänkt att undertecknas av samtliga inom alliansen Värmdö, men som stoppades vid kd:s och c:s medlemsmöten.Initiativtagare fp? Kommentarer på själva artikeln och turerna kring den känns i detta läget överflödiga, det är så illa.

Jag vill bara skriva följande;

- Ordet allians innebär per definition en överenskommelse/ett förbund mellan två eller flera självständiga parter med ett / flera särskilda gemensamma mål. (fritt ur SAOL:s nätupplaga) I ljuset av den politiska turbulensen på Värmdö tycker jag att det finns anledning för alla parter inom majoriteten att utvärdera just allians-begreppet och dess verkliga praktiska tillämpning här och nu. Hur rimmar begreppet med verkligheten?

- Det är hög tid att för oss kommuninvånare snarast redovisa hur processsen med val av ny kso fortlöper och bringa klarhet i ledarskapsfrågan för Värmdö Kommun.

Annika bloggar i ämnet, och så även Stefan Mårtensson.

Ny lokalpolitiker i vardande.

Jag läser på NVP debatt att Stefan Mårtensson (c) ska engagera sig aktivt lokalpolitiskt för sitt parti. Jag har följt hans blogg en tid, och även haft nöjet att träffa honom personligen vid KF:s budgetdebatt häromveckan. Min uppfattning om Stefan Mårtenssons beslut utifrån detta är att vi får ett välkommet tillskott på den politiska arenan i Värmdö Kommun. En påläst man som tänker utanför den berömda boxen, och som är en rak och öppen kommunikatör. Inte så dumt givet den senaste tidens politiska svårigheter på Värmdö. Att vi sedan tillhör olika politiska partier är en annan historia ! Kul.

Jag undrar,

Varför denna interna upprördhet ? Över Mona Sahlins utttalande beträffande (v):s obligatoriska godkännande av budgetspelreglerna för att komma på tal som en reell samarbetspartner?

Jag tycker att det är självklart och ansvarsfullt - särskilt givet den pågående, globala finanskrisen - att tidigt och klart fastslå riktlinjer i denna för oss alla centrala ekonomiska förutsättning. Viktigt också att hålla fast vid den över tid, även om det innebär gliringar från alliansen om "splittring" under en period. Det är långsiktigt korrekt och ansvarsfullt och det är en ytterst viktig del i förtroendeskapandet inför ett regeringskifte 2010.
Tråkigt är det dock att konstatera att de egna leden, med avgående partisekreteraren Marita Ulvskog i spetsen (?) väljer att inte titta på frågan i sak. Partiet ska och bör definitivt ha en levande och öppen debatt - men just det vi begär och kritiserar våra politiska motståndare för, nämligen att generalisera, raljera och förbise sakfrågorna - det bör vi låta bli. Att som senaste veckan lägga krokben för oss själva med besked och kontrabesked, och lämna själva sakfrågan okommenterad (och dessutom agna ett fett bete för alliansen till den sk superveckan) - det är rent ut sagt korkat, tycker jag.
Det är viktigt att handskas noggrannt med fakta. Snabba politiska poäng och utspel för opinionskapande kan bli dyrköpta efterhängsamheter om inte sak och åsikt beaktas i lika hög utsträckning. Värdera därför hävstången noggrannt innan verkställan, är min rekommendation.
S-B Ljunggren bloggar i ämnet på sitt vis här.

Vidare i detta ämne anser jag att (v)-politikers användade av ordet mobbad i sammanhanget är en skymf mot alla de barn och vuxna som de facto faller offer för denna destruktiva företeelse dagligen. Lägg ned den jämförelsen.

måndag 13 oktober 2008

Samkönade äktenskap.

Ett parti står utanför.
Det är inte demokratiskt och parlamentariskt försvarbart att låta detta parti fälla avgörandet i frågan om samkönade äktenskap.
De andra allianspartiernas tillkortakommanden i denna fråga sägs bero på att man är rädd om sitt samarbete. Och det stämmer säkert. Men är det hela sanningen?
Frågan ligger där och guppar i bakhuvudet - finns det fler i alliansleden som i hemlighet välkommar denna oförmåga till beslut - för att de delar kd:s åsikt?

fredag 10 oktober 2008

Blockpolitik - och dess faror.

Jag tar mig friheten att utveckla Annikas blogg om blockpolitik med några funderingar som jag närt en period. Bortsett från det faktum att dessa "låsta" konstellationer skapar mindre handlingsfrihet och dynamik både i det politiska stora och för politiker som individer(tydligt inte minst i FRA-frågan) så uppstår en annan komplikation - nämligen faran med "oönskade" vågmästare. När blockpolitiken formaliserar och stärks på det vis som nu sker, med tydlig indelning i "mitt/ditt- fack" så är det alltid några som hamnar utanför. Om det väljarmässigt blir ett jämnt utfall mellan blocken sinsemellan kan denna block-konstruktion i praktiken skapa en kontrademokratisk effekt - små partier i marginalen ges vågmästarroll och kan därigenom kan få oproportionerligt mycket inflytande i enskilda frågor eller i det politiska arbetet som helhet. Detta är kanske inte så farligt när det gäller etablerade mindre partier med i grunden sunda, demokratiska värderingar.
Skrämmande blir denna tanke dock i ljuset av de främlings-fientliga partiernas framsteg, även här i Sverige. Under det senaste månaderna har jag fått inte mindre än 2 reklamförsändelser från Sverigepartiet i brevlådan, något jag säkert inte är ensam om.De mobiliserar starkt nu, och det tycks mig inte längre helt osannolikt (stort tyvärr) att de skulle kunna växa till sig ytterligare och kanske rentav klara 4%-spärren, 2010 eller 2014.

Då kan dessa block defintivt bli ett problem, i frågor där man ligger långt ifrån varandra och potentiellt måste ha "utanför-partiernas" stöd för majoritet.

Jag ska inte måla han hule själv på väggen - men jag tycker att det tål att tänkas på.
(bilden från Stonehenge, UK)

onsdag 8 oktober 2008

Värmdökassen.

Oj, jag har ju glömt. Att pinga för Värmdökassen. Närodlat och producerat - grönsaker, potatis, honung, marmelad och sylt, majskolvar mm - en härlig mix som varieras varje gång och kan inhandlas varannan veckas fredag på parkeringen i Grisslinge till ett pris av 200 kr.Gott, kul, prisvärt och lovvärt. Ping !

Bilden säger allt!


En kort stunds "åhöring" på kvällens KS gjorde mig glad. Debattklimatet var väsentligt mer tillåtande och öppet, från alla parter, än jag upplevt då jag lyssnat vid ett antal möten tidigare i år. Olika åsikter togs in och slutbeslut reviderades i samarbetsanda. Det var som sagt en kort stund.Men en viktig stund. Den återupprättade en aning min tro på ett fullt möjligt gott och demokratiskt arbete i Värmdö Kommun.
Orka hålla i detta - alla berörda. Det är en win-win situation !

Blocköverskrid - åsikter smittar inte!


På radion till morgonkaffet hör jag två erfarna politiska digniteter - Ingvar Carlsson (läs hans debattartikel i DN idag) och Bengt Westerberg - som i P1: morgonsändningar diskuterar blocköverskridande ekonomiska lägesdiskussioner med anledning av Fredrik Reinfeldts avvisande uttalanden i DN i frågan igår. Självklart, anser de båda, skall regering och opposition i detta allvarliga finansiella läge inleda gemensamma samtal - om inte annat så för att vara "sampratade" om (läs när) läget ytterligare försämras även i Sverige.(något som sker för varje timme just nu, läste precis här att Volvo varslat ytterligare 3.000 personer)
För att fatta korrekta, väl underbyggda beslut och hålla huvudet kallt i denna strida ström av nya, negativa ekonomiska tillkännagivanden borde samling av trupperna (alla) vara honnörsordet - inte var och en på sin kant? Kärringen mot strömmen - en humoristisk och kompetent politisk bloggare skriver om detta, och jag tycker hon träffar precis huvudet på spiken när hon skriver "vi måste enas, precis som i krisen 1992."

Vad är då alla (både både riksnivå och här lokalt på Värmdö) så rädda för? Varför är samtal över åsiktsblocken så otroligt laddade? Vad tror man sig förlora? Åsikter smittar inte såvitt jag vet, om man inte själv aktivt tillåter det.Det "sämsta" som kan hända genom att man tillåter sig att se på saker ur andras synvinklar är att man berikas av nya insikter och nya möjliga sätt att förhålla sig till och lösa svåra problem...inte så pjåkigt i min bok.

Min käre morfar var folkpartist i själ och hjärta hela sitt liv - men framför allt förordade han samarbete. Det är måhända pragmatiskt - men det är isåfall pragmatik i dess vackraste form. Att sätta själva problemlösningen i första rummet - inte bara de egna ståndpunkterna, i alla lägen. Det enda rimliga i den nu rådande, allvarliga situationen.

För syftet med politiskt ledarskap är inte att till varje pris tycka diametralt olika som dem som befinner sig "på andra sidan". Det finns inget egenvärde i det. Syftet är åstadkommanden - kloka sådana - för dem man är satt att företräda. (nämligen främst befolkningen, inte partiet)
Detta resonemang är applicerbart på riksnivå - men även lokalt, på vårt egna krisdrabbade Värmdö.
Slutligen anser jag fortfarande att lugn i stormen är centralt, arm i arm med handlingskraft. Oron är tveklöst det effektivaste bränslet på krisen. Nöden är uppfinningarnas moder heter det, inte för intet. Bara man hjälps åt.
(bilden är målningen "Kaleidoskop" av Renate Keller, hämtad från hennes hemsida)


tisdag 7 oktober 2008

Bondesson.


I dagens NVP läser jag en debattartikel signerad av bla Peter Bondesson rörande Gustavsbergs-fabriken.Det är befriande att konstatera att han som framträdande företrädare för alliansen meddelar att det inte finns några "politiska hinder" på kommunal nivå, och att han vill "köra på" i ärendet. Stoppet hänvisas till Länsstyrelsen ifs olyckliga beslut om redovisning av alternativ plats för den nya fabriksplaceringen. Detaljplanearbetet och projekteringen av tänkt plats för Gustavsbergsfabrikens nyetablering har skötts bra från kommunens sida, både tids- och ändamåls-mässigt.

Dock, rätta mig gärna om jag har fel, men är det inte så att:


  • Flytten förutsätter försäljning av nuvarande fabrikslokaler/mark?

  • Om denna försäljning skall inbringa tillräckligt kapital för nämnda flytt så måste även nuvarande marken/platsen vara detaljplanerad?

  • Detta arbete ej sköts av Länsstyrelsen, utan av kommunen självt?

  • Och att detta för hela projektet avgörande arbete ej påbörjats, trots att det gått två år sedan startskottet? Och trots att det enligt Bondesson ej finns några politiska hinder?

Värmdö Kommuns stadsplaneringskontor har idag ca 15 anställda. I en av Sveriges mest expansiva kommuner kanske den siffran är lite låg? Villeroy & Bosh kan alldeles säkert finansiera en alltigenom kommunal projektering av området i fråga, om de får och intresset finns från kommunledningen. För V & B verkar tidsaspekten vara det alltigenom avgörande. Frågan om risk för utlandsflytt efter markförsäljning går säkert att långt reglera i avtal mellan parterna. Och genom att visa ett visst förtroende för att även Villeroy & Bosh anser att varumärket Gustavsberg är mycket värdefullt - och blir minst sagt svårt att försvara och hantera om tillverkningen de facto ligger i Polen eller Estland. (tex)

Vi vet ju alla i dessa tider att några "säkra" investeringar inte existerar. Utom den dundersäkra investeringen att inget göra, avvakta och låta tillfällena rinna en ur händerna. Den säkra utkomsten av den "investeringen" är givetvis: stor förlust.

Läs LG Nilsson initierade inlägg. Läs (alltid!) Annika Andersson Ribbing. Läs också "Sagofarbror" Mårtensson som idag levererar kommunpolitisk situationsrapport från fablernas värld.

En fråga om ansvar.

ABC hade ett nyhetsinslag om Gustavsbergsfabriken igår kväll. Och åter kan jag konstatera att det ej är en politisk företrädare som redogör för kommunens hantering och redovisar ledningens åsikter, ansvar och planer.Det gör vår kommundirektör Magnus Hedenfalk. Inget ont för fem öre om honom alls, men är det inte just detta våra politiskt förtroendevalda ska arbeta med? Kommunens framtid i relation till dem som verkar här - industrier och individer?
Läs tidigare blogg i ämnet.

Duellerande bjässar.

Jag erkänner - jag tycker att det skall bli mycket spännande! (gör det mig till en okänslig typ...? Jag tror nog ändå inte det...)
Nu är det iallafall dags. Att bänka sig för inte mindre än två toppmöten på förhoppningsvis mycket hög retorisk, ideologisk och realpolitisk nivå.

Först ut inatt kl:03.00 svensk tid är presidentkandidaterna John McCain och Barack Obama. Ojoj, det skall onekligen bli intressant att se och höra denna debatt - dels just för att det nog ändå får sägas vara bataljen om ett av (eller det?) mäktigaste ämbete som finns i vår värld. Och större dramatik än den som nu utspelar sig globalt tror jag inte ens den mest luttrade storyline-skrivare hade kunnat koka ihop som fond för duellen. Jag håller, som jag skrivit tidigare i samband med vp-mötet, inte så förvånande på Barack Obama. Skall dock ändå försöka se och höra debatten med öppet sinne. Förbereda sig kan man göra genom att läsa de båda kandidaternas hemsidor - Obamas här och McCains här. Där kan man också titta på deras reklamvideos, diverse tal mm. (Det är för övrigt väldigt intressant att kika på dessa hemsidor och sedan jämföra med svenska politiska partiers pedagogik kring och marknadsföring av sina budskap!) P1 har också en bra bevakning (såklart!) av det amerikanska valet - klicka här så kommer du till deras hemsida.




Sedan på söndag den 12/10 så påbörjas den första av 4 debatter samma vecka mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt, genom ett fullskaligt partiledarmöte i Svt:s Agenda.
Det är ju i egentlig mening den första "heta" debatten efter det socialdemokratiska valnederlaget, och arbetet som följt och pågår inom s-partiet sedan dess.
De andra debatterna äger rum enligt följande;
14/10 Duell i KG Bergström, 15/10 Partiledardebatt i riksdagen, 17/10 Debatt i SR - Studio Ett i P1.

Jag önskar mig en konkret, realpolitisk debatt, även involverandes visioner och värdegrunder - hur ska samhället i framtiden se ut och fungera - och hur man skall nå dit. Jag hoppas på ett uppdaterat och modernt tilltal och hög grad av pålästhet. Jag hoppas på nerv och närvaro.

Jag laddar. Det ska bli riktigt skoj.

måndag 6 oktober 2008

Nu är även jag orolig.

Efter helgens och dagens händelser i bla Tyskland, Island, USA och på de europeiska börserna kan jag inte annat än erkänna - det har börjat växa till sig en oro även hos mig.
Jag vidmakthåller dock fortfarande att oron är krisens värsta fiende - och att i takt med att krisen växer i omfång och rullar in över oss i allt häftigare vågor, så ökar vikten av att hålla denna oro i mesta möjliga schack. Till förmån för gemensam klokhet. På alla samhällsnivåer.

Möte.


Skylten ovan anvisar plats där resande från vardera riktningen gemensamt kan mötas och skapa / ge utrymme åt varandra.

(Bilden hämtad från vidunder.se. )

Läser hos Annika att det kommit ett öppet brev från arbetarna på Gustavsbergsfabriken. Nu handlar det inte "bara" om fula hus i ofunktionell placering.(hänv. Grantomta) Det här är långt allvarligare.Det är arbetstillfällen i hundratal, identiteten för vår huvudort - historia och framtid i ett slag.Bruket i Gustavsberg är för orten vad gruvan är för Kiruna, min gamla hemstad. Alltings början och slut.

Vakna!
Prioritera!
Agera!
Lämna besked!

Dagen för ett regelrätt myteri på Värmdö närmar sig med stormsteg, om inte en skeppare värd namnet axlar ansvaret och får jobbet gjort.

Det är ett grannlaga arbete, det inser jag.
Under den gångna perioden har en typ av ledarskap implementerats i kommunen som inte bara inneburit centralisering av besluten.Det har även inneburit införandet av en utpräglad konfliktpolitik, med föga dynamik och flexibilitet. Att det kommer att ta tid att ändra den strukturen säger sig självt. Jag hoppas och tror att den viljan finns.

Just dynamik och flexibilitet anser jag är oerhört viktigt när så stora och genomgripande beslut skall fattas och genomföras som dessa som nu ligger hos kommunledningen.De spänner över lång tid och berör bokstavligen alla kommuninnevånare, direkt eller indirekt.

Jag förordar ett samlat grepp, över parti och blockgränserna för att lösa upp knuten kring:


- Gustavsbergsfabrikens framtid
- hamnområdets utveckling, inklusive Fyrens vara eller inte vara.
- övriga centrumområdets utveckling.

Att detta är ett gigantiskt arbete säger sig självt.Men det måste utföras - företrädesvis som en helhet, skiljt från "duttlösningar" - och jobbet kommer ju inte att minska vare sig i omfattning eller brådska för att man avvaktar.
Jag tycker också att detta arbete ska utföras av en grupp personer (blandade politiker och sakkunniga ur egen förvaltning samt utifrån) som har mandat att jobba på - oaktat nya omorganisationer, ledarskiften eller eventuellt ändrad styre iom valet 2010. Somliga frågor är större och viktigare helt enkelt, och jag tror att dessa frågor är av just den digniteten - för vår kommuns framtid.

lördag 4 oktober 2008

Ni-na-ni-na-ni-nana, ni-nanna-na-ni-na.....

(Rubriken är en telltail för min ålder, om något! Och för din, om du kopplade...)

Läste precis Annikas höstmys-blogg med många bra tips. Kul att du kunde klistra in Galenskaparna - en konst jag ej (ännu) behärskar. Jag fattar så fort jag hinner det här med bloggtekniken! Se och skratta till Trögfattarna!
Har eldat gammalt trädklipp och julgranen (jo, det är sant!) från i fjol i helgen. Luktade därefter sådär härligt inpyrt skogsaktigt som man bara gör efter endera en dag i lingonskogen eller en städdag i trädgården.

Mitt första, största och bästa höstmys är varma och begåvade Tina Ahlin. Lyssna på texterna och njut av tolkningarna - börja med låt 6 och tag in Hasse Alfredssons ord och Tinas underbara ackompanjemang - en av mina FAVORITER i världen....så vackert !!!
Lyssna sedan igenom de andra låtarna på sidan innan du fortsätter här, och lyssnar lite till. Jag kan varmt rekommendera plattan med Stefan Sundström och Allan Edwall-låtar, läs mer här.

Och så en bok, eller rättare sagt två - Khaled Hosseinis "Flyga drake" och "Tusen strålande solar". Afganistanfödde amerikanen Hosseini (intervjuad i DN här) skriver med inlevelse, vackert, fängslande om sitt födelseland och dess människor. Har du inte läst dem, så gör det.En härlig läsupplevelse väntar - själv har jag precis tagit mig an den sorgliga men ljuvliga "Tusen..." där Khaled Hosseini skildrar två afganska kvinnors liv och tankar. Varmt tack till min kära (och bokslukande) mor som uppdaterar mig ständigt.(någon dag hinner jag också läsa alla goda rekommendationer hon ger mig)

Knäckäpplen - ett annat höstmåste! Receptet funnet för några år sedan på ett vaniljsåspaket i mormor K:s kök - och det blir gott, det lovar jag. Skala och klyfta äpplen i smord form.Pudra kanel över.Rör ihop 1 dl socker, 3/4 dl havregryn och 3/4 dl vetemjöl.Strö över äpplena.Hyvla rikligt med smör över alltihop och grädda på 225 grader C i ca 20 min.Njut med glass eller vaniljsås. Passar till all läsning och all musik !
Bilden på Tina från hennes Myspace-sida.(klicka ovan)

En idé !


Tips till Jan Björklund med flera (företrädesvis folkpartister?) som vill införa ordningsbetyg, kameraövervaka i skolorna samt höja kunskapsnivån bland landets elever. Har ni övervägt mindre klasser och större vuxentäthet i skolan? Det kanske är en totalt revolutionerande tanke, men jag tror faktiskt att det skulle kunna funka!

fredag 3 oktober 2008

Skurubron har rasat !

Läs detta mycket tänkvärda inlägg från LG Nilsson här. Jag instämmer till fullo att ett stort grepp nu omgående bör tas om infrastruktur och trafiksituationen from Slussen och österut.

Palin vs Biden.


Det var spännande att se sammandraget i Svt nu på morgonen, av nattens debatt mellan vicepresidentkandidaterna Palin och Biden. Nog måste jag säga att retoriskt verkar matchen i stort sett blivit oavgjord. Bidens erfarenhet väger självklart tungt, men samtidigt kan jag fatta att den brinnande entusiasmen och engagemanget i kombination med uppenbar god inlärnings-förmåga (jämför tidigare Palin-intervjuer med nattens debatt) som Palin besitter både attraherar och värvar amerikanska väljare. Palins "kvinna-av-folket" approach är nog också den appellerande på många, även om jag anser henne vara lite väl politiskt lättviktig, åtminstonne ännu.

Jag upplevde Biden som mer konkret än Palin, och ideologiskt ligger jag också personligen betydligt närmare Obama än McCain. Dock ska sägas att jag ej uppfattar McCain som någon "dussinrepublikan" (om nu något sådant kan sägas existera), utan en person som är något mer flexibel och på så vis under stundom kanske en smula kontroversiell även i egna kretsar. Och ovedersägligen är han mer erfaren än Obama - på gott och ont.

Det ska bli spännande att följa dessa sista veckorna i den amerikanska valkampanjen.De har ju onekligen dessutom fått några oväntat tuffa nötter att bita i nu, givet den ekonomiska situationen i landet/världen.


Och när jag då nämner detta så tycks representanthuset vara redo att i natt svensk tid tacka ja till den andra omgången av krispaketsförslag.Men inget är ju klart förrän det är klart. Här hemma duggar varslen tyvärr tätt, parallellt med att Riksbanken rycker ut med nya hjälplån till bankerna, för att kompensera (?) det bristande förtroende som nu råder dem emellan lånemässigt. Som jag skrivit tidigare här (och mera här) är jag absolut inte ekonomiskt kunnig - men nog tycks det mig som om buffertarna i företagen (både inom industri och finanssektorn) är ganska små, när man så snart efter ingången i denna kris varslar så stora mängder personer.Visst, jag är medveten om att ekonomin är global, och att allt påverkar allt. Snabbt. Jag vet också att ett varsel är en varning om uppsägning - inte en faktisk uppsägning. Men ändå...? Får man inte lite en känsla av korthus ? Är vår realitet så instabil ?
Vad ska vi isåfall göra för att stärka fundamenten ? Och hur ska detta göras - knappast verksamt med land-för-land-lösningar......Just nu många frågor och få svar.
(bild från Norrbottens Läns Landstings hemsida)

torsdag 2 oktober 2008

Bush ur en 10-årings perspektiv.


Vår dotter kommenterade häromdagen de senaste händelserna i världen på följande vis:

" Mamma, jag kan en historia om Bush. Det var 4 personer som flög i ett flygplan.En präst, en bergsklättrare, Slatan och Bush. Planet fick motorstopp och alla måste hoppa ut i fallskärm.Problemet var bara att det inte fanns fler än 3 fallskärmar och dom var ju fyra."

...nu pausar dottern teatraliskt och tittar fnissande på mig innan hon fortsätter;

"...då sa Slatan att han har en viktig match, och så tog han en fallskärm och hoppade ut. Sedan sa Bush att han har ett land att sköta, och tog också en fallskärm och hoppade ut.Kvar var bergsklättraren och prästen. Prästen tittade på sin kompis och sa: ta den sista fallskärmen du, jag har känningar häruppe. Då svarade bergsklättraren: behövs inte - Bush tog min ryggsäck."

...och ett stort, medryckande skratt utbryter och mamma (jag) faller såklart in.



Nu är inte tillfället !


- att kamma hem politiska poäng på människors oro. Lika illa är det att sälja fler lösnummer eller håva in vinster i hedgefonder genom ryktesspridning om bankers soliditet.
Oaktat var man står och vem man representerar är detta ett läge då varje person med ansvarsställning bör ge företräde för den nyktra, balanserade och genomtänkta analysen - och ej hemfalla åt skrämmande, värsta scenarie-målningar eller beskrivningar av situationen med andra agendor än att faktiskt beskriva situationen.
Detta gäller såväl politiker i alla led, som media, företagsledare, finansinstutioner och oss vanliga dödliga. Alla har ett ansvar.

Barbro Hedvall skriver i signerat på dagens ledarsida (DN) om att blåsa på elden. Jag önskar blott att det faktiskt vore Mona Sahlin som istället integritetsfullt och statskvinne-mässigt hade yttrat:

"Ekonomi är arbete, pengar, maskiner och så vidare, men utan tillit och framtidstro fungerar det inte. Den krisbrasa som ständigt närs av svarta rubriker, osäkra gissningar och partitaktik kan komma att flamma upp och bränna långt värre än som behövts.
Sverige har upplevt många goda år, de är slut nu - för hur länge vet ingen. Men Sverige 2008 är väsentligt mycket sundare än Sverige 1992. Det är inte Anders Borgs förtjänst utan mångas - regeringars, företags, och många flitigt arbetande skattebetalares."

Som människor är vi programmerade att ryckas med i kristänkande - mycket snarare än det motsatta - det är universellt och känt. Desto viktigare blir det då att inte förringa - men ej heller förstora och förvärra. Att kalla en spade för just, en spade.

onsdag 1 oktober 2008

Om curling.


I finanskrisens kölvatten har skapats och lanserats nya, målande termer.Eller vad sägs om "curlingkapitalism", som beskrivning av det som nu sker i USA - stat visavi finansbolag.Hört i Lantz i P1 den 30/9.