tisdag 30 september 2008

Läskigt.

Även jag ska hålla koll på innehåll. Läs Andrine här.

Visst finns all anledning till oro.


Om dock med viss moderation.

I USA har den ekonomiska turbulensen manifesterat sig i ett "all time low" under en och samma dag igår, Dow Jones nere i -6,6. Det finansiella räddningspaketet röstades ned, märk väl av Bush:s egna partikamrater, vilket lett till börsras inte bara i USA utan i stora delar av världsekonomin.Lite förvånad blir jag över nedröstningen.Trots att det rör sig om absolut hisnande summor så har rapporteringen om och brådskan kring detta krispaket ändå övertygat mig om att det skulle gå igenom och träda i kraft mer eller mindre bums. Och så var det bevisligen många ,betydlig mer initierade (läs CB) än jag själv, som trodde. Visserligen är det djupt "oamerikanskt" i en vidare mening att från statens sida gå in i företag - på något sätt, av någon anledning. Dock är läget nu sådant att inte bara enskilda företag hotas utan hela bank- och försäkringsväsendet är i gungning, vilket får stora återverkningar inte bara bland miljontals amerikaner utan även globalt - på ett mycket dramatiskt vis. I DN hanteras frågan om bristande ledarskap, och man citerar bedömmare från New York Times, Wall Street Journal och Washington Post mfl som bla annat anser att det finansiella misslyckandet den senaste tiden endast överträffas av det stora politiska misslyckandet i att krispaketet röstades ned. Vikten av ett kompetent, trovärdigt och tydligt ledarskap kan aldrig nog betonas.
Enligt Bengt Göransson på di står nu hoppet snarare till Federal Reserve än till politikerna om ledarskapet i framtagandet av ett snabbt krispaket för de banker och bolag som ligger sämst till.

I Sverige har vi en något annorlunda situation, men självklart berörs vi, och kommer att beröras av den galopperande krisen.Inte minst pga den krismedvetenhet och det kristänkande som nu tränger in i allas våra medvetanden, och som kollektivt kan verka lika effektivt som bränsle på krisbrasan som något annat.
Som absolut lekman beträffande ekonomi så kan jag bara följa rapporteringen och försöka summera det olika källor redovisar.Än så länge känner jag viss tillförsikt till att situationen i USA nu blivit så sur att alla beslutsfattare kommer att tvingas bita i det berömda äpplet - oavsett ideologisk plattform.Någon form av uppgörelse snart känns mao ofrånkomlig.Och med en sådan en viss stabilisering av det dåliga läget - en utplaning av nedåtgående kurvor.
Och så får man då hoppas att detta även mildrar de redan stora konsekvenserna för företag såväl som privatpersoner världen över, Sverige inget undantag.
Men sker inte detta de närmaste dagarna...då kommer även jag att på allvar sälla mig till skaran jävligt nervösa. (läs Annikas som vanligt utmärkta blogginlägg i frågan)


måndag 29 september 2008

En dikotomi.


...det sorgligaste med mitt tidigare inlägg (se nedan) är samtidigt det som också innebär hopp för framtiden.


Jag är av den fasta övertygelsen att den som satsar så mycket av sin egen tid som uppdraget som politiker de facto kräver i grunden drivs av en djupt rotat önskan att utföra gott och bidraga till en alltigenom god och positiv utveckling inom det område man valt att verka. I sann demokratisk anda, som det brukar heta.


Sorgligt blir det när man tillåter en sådan drivkraft att förvanskas och omvandlas/förfelas till något annat.När tappade fokusar på målet innebär otydlighet.När målen tillåts helga medlet och man därigenom missar hela poängen - och slutligen oundvikligen målet självt.


Ett hopp blir det dock - den basala grunden finns ju trots allt där.Och i och med detta även grogrunden för förändring, när det andra gucket skalats av.

Pudelns kärna - navet kring vilket goda beslut fattas.


Många är vi som högljutt protesterat det senaste året mot det poilitiska agerandet från vår styrande majoritet. Tagna beslut som fattats i havererade processer med samråd som gått på grund.Och beslut som inte formellt tagits någonstans men som ändå verkställs. Eller avsaknad av handling och beslut överhuvudtaget.
Beslutsprocessen i kommunen följer nu ingen given ordning, varken i tid eller hanteringsätt.Det blir svårt att överblicka och förstå en frågas gång genom förvaltning och styrelser, när inga gängse regler om beredning både av fakta och samråd efterlevs regelmässigt.Invånarna i kommunen överraskas ständigt endera av blixtbehandling av något - eller av total avsaknad på besked.Och den verkliga debatten förs utanför nämnder och fullmäktige, kommunstyrelsen.


Det är något fundamentalt fel när demokratiska processer och samråd bara blir en chimär, en skuggridå. När färdiga agendor levereras på varje möte utan tillstymmelse till vilja att ta intryck av andra, varken opposition, av beslut berörda parter eller ens medregenter i andra partier.(?!)


Stefan Mårtensson bloggar bla på detta ämnet, och tar sig direkt till pudelns kärna när han skriver;
"En del politiker har missförstått sitt uppdrag. De har inte fått uppdraget av ett parti. Uppdraget kommer direkt från väljarna."

Detta återspeglar sig alltför väl också i hur man hanterar andras ofta avvikande åsikter i en fråga.De avvisas konsekvent - inte för att vara dåliga förslag - så långt kommer de aldrig.De övervägs aldrig överhuvudtaget, kommer aldrig över tröskeln i den interna debatten. Detta sätt at förhålla sig är till och med förhärskande när det gäller andra åsikter och historiebeskrivande från de egna partileden.Det är en brist på demokratiskt patos som inte bara är kontraproduktiv och i förlängningen farlig - det är i vissa fall att betrakta som direkta kränkningar.
Jag citerar vidare Stefan Mårtensson:

"Att stå upp för sina väljare innebär ibland att gå emot sitt parti. Det har vi sett allt för lite av. Rättare sagt, vi har inte sett något av det. Till nästa val behöver vi politiker med det civilkuraget."

Läs även kommentaren på min blogg nedan om Jan Dolk, (m). Jag anser följande:


- Debattklimatet i en kommun måste vara tillåtande.

- De debatterande (oaktat var de kommer ifrån) måste bli hörda, på riktigt.

- Debattens vindlingar måste tillåtas få återverkningar i de beslut man fattar.

- Gott ledarskap kännettecknas av lyhördhet, tydlighet och respekt. Även i redovisande av impopulära beslut.Eller särskilt då.

- Ett demokratiskt patos bör genomsyra all kommunal verksamhet.Precis bara det, varken mer eller mindre.

Att redovisas en annan åsikt innebär inte per automatik riktande av kritik - utan helt enkelt bara ett annat möjligt sätt att förhålla sig till en fråga. Alltså är detta inte något man behöver vara paniskt rädd för att höra /ta till sig som styrande heller. Inget som borde driva fram försvarsmekanismer per automatik. Och inte heller gör det om man som ledare är grundad och trygg i sin ledarroll. Fast förvisad om att man kan stå för hur och vad som beslutats och vad som står på agendan för framtiden - och varför.

Värmdö är fullt av kloka, kompetenta människor som kan tillföra fantastiskt mycket till kommunens utveckling - om de tillåts.Och de människorna finns både i era egna läger, och runtomkring. Sänk garden.

Fråga er själva, ni styrande - vilken är agendan ? Kommunens bästa - eller att alltid "ha rätt" själv??? Hur ska historieskrivningen se ut för er / din tid vid styret i Värmdö???

torsdag 25 september 2008

Kso.

Kommunstyrelsens ordförande Jonas Nilsson har nu skriftligt begärt entledigande från sina politiska uppdrag i Värmdö Kommun, inlämnat till dagens Kommunfullmäktigemöte. Ett steg närmare klarhet i ledarfrågan. Godnatt.

onsdag 24 september 2008

Mer om Dolk...




...och precis som fallet med Obama (se tidigare blogg) så bör även Jan Dolk kunna vara fullt ut.Särskilt bland sin egna, kan man tycka.Detta apropå den fortsatta kampanjen från moderaterna gentemot en av sina egna partikamrater och förtroendevalda.Det är inte anständigt.
(Bilden kommer från Björkhagaskolan i Lindesberg - läs här.)

tisdag 23 september 2008

Vikten av inspiratörer - del 2...


Jag har en (naiv?) fast tro på den enskilda människans kraft och inneboende förmåga till förändring.Jag tror på fullt allvar att vars och ens av våra röster och handlingar spelar roll. På Margot Wallströms blogg läste jag idag om en växande årlig jorden-runt-trädplanterings-manifestation (läs!!) som jag blev verkligen inspirerad av.Dels för att den involverar vanliga (och unga!) människor runt hela klotet.Dels för att det är något man verkligen får ur händerna, något mätbart, synligt som kommer att finnas och kan vårdas över tid.

Och kanske spelar det enskilda initiativet absolut ingen roll för någon...eller så gör det det! Det är alltid en droppe som får bägaren att rinna över.

Vikten av goda inspiratörer kan inte nog betonas.Och det enskilda initiativet till engagemang är en skatt.Särskilt i unga år.

Grattis VIF!


Vill varmt gratulera VIF:s A-lag i fotboll som säkrat spel i div. 2 nästa säsong.Bra jobbat!

Värmdö Kommun...en sån röra.

Saxat ur dagens NVP...

...där det bla står att läsa om de kommunala förvaltningschefernas arbetssituation i en undersökning som utförts av KPMG Bohlins på uppdrag av kommunrevisorerna.I den kommunala omorganisationens kölvatten uppger ett flertal chefer att de helt eller delvis saknar en adekvat arbetsbeskrivning.Vidare verkar råda tämligen vattentäta skott mellan de olika ansvarsområdena, med väldigt lite samarbete chefer sinsemellan.Detta är bara två av flera allvarliga punkter som poängteras av det undersökande konsultbolaget.

...bläddrar vidare och finner att Arbetsmiljöverket AMV riktar kritik till kommunen för på det sätt densamma hanterat nedmonteringen (mitt ordval) av stödenheten inom Värmdö Kommun. AMV konstaterar att det finns brister i ansvarsfördelning, arbetsorganisation, information i alla led - dvs både för resurspersonerna, skolledningen på respektive enhet samt inom PRO Värmdö.
Kommunen har fått till den 1 oktober på sig att se över problematiken.(!)

...porslinsstaden Gustavsberg riskerar på allvar att skrämma sina producenter på flykten genom brist på framförhållning, läs mer här.Trots varsel nu under begynnande lågkonjunktur går fabriken i Gustavsberg bra och ägarna vill investera vidare i Gustavsberg.Frågan måste skyndsamt och proffessionellt hanteras, och rimligen bör politiskt ansvarige i nämnden allra minst ha klart för sig tidsramarna för dessa för kommunens utveckling och särprägel så otroligt viktiga projekt.Hur och vad som ska göras och i samarbete med vem - det är pinsamt om detta ska behöva gå omvägen om landshövdningen innan det blir fart på hanteringen - eller åtminstonne klara besked - från kommunledningens sida.

...gymnasiefrågan rullar vidare.Denna gång med ett ickeparlamentariskt kontrabeslut till den tidigare turbulensen - bara knappa 9 månader sedan förra svängen i denna trista historia.

...och ytterligare tråkiga nyheter för våra ungdomar, och dem som arbetar med demsamma är beslutet om Fritidsgården Ettan. Läs Annika. !!!
Jag delar Per Margulies bestämda känsla av att "örat mot rälsen" inte är det som kännetecknar de styrande idag. Vem företräder de ?
Jag skäms över min kommuns ledning, skriver LG Nilsson, och det är en känsla som ligger nära till hands när man begrundar det faktum att det är barnen och ungdomarnas vardagsmiljö vi talar om här.
Jag förvånas dessutom (utan att känna till den bakomliggande historien) över det faktum att anledningen till flytten är försäljning av kommunal mark.Vår kommundirektör har (bla i samband med den i våras så aktuella Grantomtafrågan) flera gånger konstaterat att ett av Värmdös stora problem är bristen på kommunalt ägd mark.En ståndpunkt som kanske då inte delas av den styrande majoriteten, får man förmoda.

Detta är ett axplock ur NVP:s digra och föga smickrande rapportering denna vecka allena.
I ljuset av det hoppas jag att moderaterna mycket snabbt samlar sina led, klarar ut sina ledarfrågor och tar tag i det viktiga arbetet - nämligen att leda kommunen.Och kan man inte det med det snaraste, så bör man som ansvariga förtroendevalda vända sig till sina allierade för benäget bistånd.


måndag 22 september 2008

Fortsatta tankar kring värderingar,


I dagens SvD står att läsa om ett av Obamas stora dilemman.Han kan pga sitt etniska ursprung ej ge fullt utlopp för sina känslor i den pågående valkampanjen.Jag knyter an till tidigare blogginlägg beträffande nyhetsvärdering och egna bias, och konstaterar att detta är ytterligare ett uttryck för att världen - i det lilla likväl som i det stora - inte är den arena där alla spelar med på lika villkor, som vi gärna tror och önskar att den ska vara.Detta gäller förmodligen inte "bara" etniskt ursprung, utan är applicerbart på såväl genus som exempelvis ställning och status i samhället.Vi dras till auktoriteter och är ytterligt känsliga för allehanda markörer som ger vid handen vems ord som väger tyngst.Självklart är vi gruppvarelser, drivna av den dynamik och önskan om tillhörighet och identifikation som uppstår i just grupper - men vi är också tänkande individer, och som sådana åtminstonne delvis förmögna att bilda oss egna, och avvikande, uppfattningar om saker.

Jag tänker att det är ett rätt dåligt betyg för hur långt (kort?) vi de facto kommit när en av två kandidater till den amerikanska presidentposten (!) inte kan vara och agera fullt ut - av rädsla för att stöta bort "vita" väljare.Som grupp.

Att göra en messing.



I torsdags den 18/9 rapporterade morgonekot kl:08.00 om Ulrika Messing.Hon avsade sig enligt ekot alla återstående politiska uppdrag (bla i VU) med hänvisning till tidsbrist, pga sitt inredningsföretag. Senare samma eftermiddag dementerades det hela - Ulrika Messing hade, återigen enligt ekot, ej för avsikt att avsäga sig något ytterligare uppdrag i förtid.(dvs innan valet 2010) Inte varje dag en framstående politiker både avgår och återtillträder inom loppet av några timmar.

Man kan som lyssnare på goda grunder antaga att det hela rörde sig om ett missförstånd, eller en miss med bekäftelser från ekots sida av uppgifter från s.k. vanligtvis säkra källor.

Nu undrar vi Värmdöbor och vänner av ordning hur landet ligger med vår f.d. kso Jonas Nilsson? Har han eller har han inte avsagt sig sina politiska uppdrag? Någon bekräftelse har under alla omständigheter inte kommit ännu. En messing i slowmo?

Spänningen är olidlig...


...men inte på det där gemytliga Peter Harryson-sättet, utan mer som ett oroande frågetecken. Vem ska kliva fram och leda budgetdebatten i kommunfullmäktige på onsdag? Den med omedelbar verkan "avgådde" kso:n Jonas Nilsson - eller den med lika omedelbar verkan "pågådde" ställföreträdande kso:n, Thailandsresenären Monica Pettersson?
Även Stefan Mårtensson bloggar på temat Händer på Värmdö.

söndag 21 september 2008

Värdera händelser....och skitprat kontra lögner.



Finanskrisen toppar alla nyhetssändningar och förstasidor sedan flera dagar.


I skuggan av den byter man president i Sydafrika och premiärminister i Israel - två mycket tunga spelare i sina respektive världsdelar.Terrordåden och den politiska turbulensen eskalerar med oroväckande hastighet i Pakistan, en annan stategiskt mycket viktig nation, inte minst i relation till Indien.Oklarheter råder om ledarskapet i Nordkorea.Och om situationen i Georgien.

Detta berörs med några få ord.

Lider vi inte alla av en slags nyhetsdiskriminering?Vad är det som gör att vissa nyheter hamnar i skymundan medan andra blir följetonger?Många av ovanstående exempel är signifikanta händelser med potential att påverka händelseförlopp långt utanför det egna landets gränser.Och över tid.Det är intressant, och kanske lite skrämmande, att titta in i dessa vrår hos sig själv - värderandet, vägandet....och kanske borde en sådan diskussion leva lite mer högljutt i samhällsdebatten i stort??!

Läs även Carl Bildts kommentar i ämnet.

I skuggan av det mesta mediabruset de senaste 7 åren har dock fängslandet av den svenske medborgaren och journalisten Dawit Isaak i Eritrea hamnat.Hela denna tid har han och många andra skribenter, suttit frihetsberövade pga regimkritik mot det eritreanska styret.Vad händer från Sveriges sida? Varför tar det sådan tid? Och hade berörda myndigheter agerat och reagerat annorlunda/snabbare om han hetat Nils Horner, Helle Klein, Jan Josefsson eller Marie Abrahamsson? Hade jag?

Med anledning av dessa svårigheter i värdering av uppgifter och även dess bakomliggande (omedvetna?) agenda -i söndagens upplaga av Filosofiska Rummet i P1 (jag är som sagt trogen lyssnare av denna kanal) fördes en intressant diskussion om struntprat ur alla dess aspekter.En av slutsatserna man kan dra från det samtalet är att en person som ljuger är en person med en distinkt känsla för sanningen, per defintion.Man kan bara aktivt ljuga om man aktivt värderat vad som är sant.Detta ställt emot en person som skitpratar, pratar runt och strunt - och som per definition (?) inte ens beaktar vad som är sant eller inte. Frågan är vad som egentligen är mest skrämmande?

Paus.

Det var en tung dag i fredags.Ett sista farväl till en ung man, med många, många, många nära och kära som var och en på sitt sätt hedrade denne mans liv och person.Det var vackert, värdigt och oändligt sorgligt.Vi vinkar till dig.Och tänker på dig där under linden.

onsdag 17 september 2008

Ett skepp kommer lastat...



...med vaddå?

Jonas Nilsson avgick i torsdags med omedelbar verkan......eller inte? Formell avskedansökan är ej inlämnad till fullmäktige.Vice (tillika tillförordnad?) ordförande är på semester i Thailand.Det råder oklarheter om vem som ansvarar för moderaternas lokala valberedning.Ingen har heller trätt fram från de egna leden som kso-kandidat, allt enligt Hans-Ove Görtz i dagens SvD.

Så vem står vid rodret?


En skuta som omsätter dryga 1,5 miljarder svenska kronor om året är ingen vanlig liten eka, och bör rimligtvis inte ha oklara ledningsförhållanden i flera månader.

Situationen är allvarlig, men läget sådant att förutsättningar finns för omstart och klokskap.Ta den chansen.

Var går gränsen?


I Kina uppdagas just nu en giftskandal, där melamin har tillsatts i barnvälling - i profitsyfte. Barnen som druckit av vällingen blir sjuka, just nu vårdas ofattbara 6.200 babysar...och 2 har avlidit till följd av detta.
Svensk-danska Arla tillhör de företag som verkat på den kinesiska marknaden och vars välling varit förgiftad på detta vis.De har nu mycket snabbt agerat och dragit sig ur sitt samarbete med kinesisk vällingtillverkare.
Frågor väcks:
Var är vi människor på väg när vi inte skyr några konskevenser / medel i vår iver att tjäna några extra kronor?
Har företag och politiker bara ett ansvar när det går åt pipsvängen, över styr?
Paralleller kan dras till den nu så aktuella finanskrisen i USA där människor går från hus och hem och ärevördiga banker och finansinstitut faller som korthus.
Jag som konsument kan självklart dra mitt strå till stacken genom medvetna val och realistisk konsumtion.Men detta går långt utanför den egna personen och tarvar globala politiska beslut i etik, medmänsklighet och hushållning med resurser.
Det är lätt att förstå de kinesiska föräldrarnas rädsla för sina barns hälsa och liv idag.Cynisk är världen...eller?

tisdag 16 september 2008

Hur menar ni, moderaterna?

Jan Dolk (m) gick i en debattartikel i förra veckans nummer av NVP (se http://www.nvp.se/) ut och tog avstånd från Värmdömoderaternas ordförande´s öppna brev om turbulensen kring Jonas Nilsson.I brevet gör sig ordf. till talesman för samtliga Värmdömoderater och uttalar dessas fulla stöd för Jonas Nilsson och hans fortsatta arbete såsom kso i Värmdö Kommun.Ett mandat man kan fundera kring när man läser Dolks mfl åsikter i frågan.
Dock, vad värre är, på http://www.moderaterna.net/varmdo/ , Värmdömoderaternas hemsida, står nu att läsa föreningens kommentar till Dolks debattinlägg:

"Jan Dolk har framfört sin kritik i olika frågor internt vid ovanstående tillfällen och den är känd."

"Det är djupt beklagligt att Jan Dolk nu känt sig manad att framföra sin personliga kritik och politiska bedömningar utan demokratisk förankring i föreningen."

Jan Dolk behöver självklart inget mandat för att uttrycka sina betänkligheter i en infekterad situation som den som nu föreligger.Han säger sig inte, till skillnad från moderaternas ordförande, företräda någon annan än sig själv.Om han uttalat sin (allvarliga!) kritik vid ett flertal tillfällen internt utan att få gehör så kan det sägas tillhöra demokratins grundbultar och skyldigheter att man isåfall går vidare till nästa instans, i detta fall lokaltidningens debattsida.

"Jan Dolk har inte erhållit någon uppgift att vara talesman för moderaterna i Värmdö.Jan Dolk, som alla andra medlemmar, kan självklart uttala sig privat till alla intresserade."

Blott det faktum att den lokala moderatföreningens ordförande väljer att formulera sig på detta vis andas allt annat än lyhördhet för sina egna medlemmars åsikter. (och för oss övriga kommuninvånare?) I ett sådant kargt debattklimat odlas inga sunda förutsättningar för varken problemlösning eller kraftfullt demokratiskt arbete.Tvärtemot vad han förmodligen avsett så befäster (m)-ordförande snarare den växande kritiken mot Värmdömoderaternas arbetssätt.

Fortsättning lär följa.

Vikten av goda inspiratörer.

För några månader sedan träffade jag lokalpolitikern Annika Andersson Ribbing, i samband med mitt engagemang kring byggnationerna på Grantomta här på Värmdölandet.
Vilken lyckträff!
Inte nog med att Annika är en mycket tillgänglig, påläst och intresserad lokalpolitiker, och tillika ypperlig företrädare för sin kommuns välbefinnande.Hon är dessutom en sann inspiratör - i det stora sammanhangen såväl som de nära.Jag är övertygad om att vi är många som värvats av Annikas engagemang, starka demokratiska patos och uppriktiga intresse för sin omgivning och människorna där.Jag har det definitivt - politiskt och personligen!
Vikten av goda inspiratörer kan inte nog betonas - precis som vikten att låta sig ryckas med och inspireras!
Tack för det.

Förväntan, förlust.


Hösten är här.

Naturen går in i en ny fas, bunkrar upp och samlar energi för vinterdvalan.Manifesterar såväl förberedelse som avslut.Luften blir hög, klar och dofterna jordiga, utan krusiduller.

Våra tre barn är alla födda på hösten.Som ett pärlband ligger deras födelsedagar när de första löven gulnar på träden.När jag bar dem, förväntan de sista skälvande veckorna innan de presenterade sig för oss.Nu, förväntan och pirrig längtan efter kalas med familj och kompisar, paket......ett helt år äldre - stor glädje.


Hösten är kanske lite som livet självt.

Förväntan och glädje vandrar hand i hand med förlust och sorg.


I det stora perspektivet, då för länge sedan - diskoteksbranden i Göteborg.Sedan händelserna den 11 september i USA - och senare i Sverige, med Anna Lindhs tragiska död.

På ett mer personligt plan har hösten några gånger inneburit ett sista farväl av människor i min familjs närhet.Så är det nu.Denna vecka samlas en stor skara släktingar och vänner för att hedra en kraftfull, glädjespridande ung man som alltför tidigt fått lämna livet och sina närmaste kära.


Det är svårt att förhålla sig till denna dubbelhet.På annat sätt än att ge plats i hjärtat.




måndag 15 september 2008

Om hemligheter...

Igår eftermiddag hörde jag dem ropa på mig...kantarellerna i skogen.Jag gick iväg ett par timmar, och mycket riktigt, där var de ! Tillsammans med några riktigt fina, blekgula taggsvampar och ett helt gäng tonåriga trattisar.Svampplockning är för mig inte bara glädjen att återbesöka "mina" ställen och återigen finna godsakerna - utan kanske framför allt en stunds god, soletär kontemplation.I skogen kan tanken vandra fritt medan jag sakta strövar med näsan i backen för att inte missa något.

När jag tassade över mossarna igår funderade jag över det här med hemligheter. Svampställen tex.Och förtroliga samtal med barnen, en önskning när en stjärna faller, vad man viskar till sin käre innan sömnen tar vid.Det är riktiga, och viktiga hemligheter i min bok.


Andra hemligheter är sådana där man förlänar sig ansvaret för något.Medvetet döljandes uppsåt eller av ovarsamhet slarvandes med demokratin - det går inte att veta.Det blir beslut som inte finns dokumenterade, fattade av personer som inte står upp för dem.På Värmdö har denna typ av hemligheter präglat en rad politiskt heta beslut - gymnasiefrågan, köp av Hemmestamark, bygget på Grantomta för att nämna några.Fler finns troligen under uppsegling.

Vissa beslut är självklart impopulära och obekväma.Transparens och samråd är dock en god lindring för de skavsår som ovillkorligen uppstår.


Jonas Nilsson (m) har dragit sina slutsatser av den senaste tidens turbulens och avgått som kommunstyrelsens ordförande.Bär han ensam ansvaret? Självfallet inte.


Förtroendet för den styrande majoriteten på Värmdö har fått sig en kraftig törn.För att återupprätta det krävs nog att fler gör som Jan Dolk (m) - nämligen hedrar sitt uppdrag och sin person med en uppriktig pudel.Min gissning är att det kostar långt mindre än det smakar.


Läs mer om alla turer den seanste tiden på Nacka-Värmdö Posten bla.

söndag 14 september 2008

Test.

Har aldrig bloggat tidigare, men har tänkt att det vore givande att ventilera tankar och idéer "skarpt". Och se vad som sker utifrån det.